Szigethalmiak együtt 4. – Bakony – 2016.10.22. – Ismertető


Ismertető a túra helyszínéről:
Az október 22.-i túrán a Bakony vadregényes tájain sétálnánk.

Bakony: A Dunántúli-középhegység része. Három fő és több kisebb részre osztják. A fő csoportok: Északi-Bakony, Déli-Bakony, és Bakonyalja. Mi az Északi-Bakony keleti részét (Keleti-Bakony) barangoljuk be. Elsősorban üledékes kőzetekből áll (mészkő dolomit), de bazaltot (vulkáni eredet) is találhatunk a déli részein.

A túra során három helységet érintenénk.

Tés: innen indulnánk. A területe 49,03 km2, a lakossága közel 800 fő. Eredete nagyon régi, őskorból és a római korból is kerültek elő maradványok. A Tési- fennsíkon szinte állandóan fújó szelek kedveztek a szélmalmok működtetésének. A közelében épült Széchenyi Zsigmond kilátóról szép látványban gyönyörködhet a túrázó.

Jásd: a másodikként érintett hely. Területe 10,28 km2, a lakossága alig több mint 700 fő. A Gaja-patak mentén fekszik, amiből következik, hogy itt vízi malmok épültek (valamikor 9 volt). Szintén a kőkortól lakott a vidék. Avar kori sáncok is láthatók a környékén. 1164-ben már oklevélben említik a települést. A 600 évnél régebbi Szentkút az egyik legrégebbi búcsújáró helyünk. Természetesen felkeressük.

Bakonynána: a sétánk vége. Területe 14,93 km2, a népessége kb. 1000 fő. Régi voltát az itt előkerült csiszolt kőeszközök is bizonyítják. István és Koppány közötti végső összecsapás innen alig pár kilométerre zajlott. 1488-ban már oklevélben (tized-összeírás) említik. A török időkre utaló Mátyás, II. Ulászló és II. Lajos korabeli pénzérmék (15 aranyforint és 363 ezüst dénár) arra utalnak, hogy a helység folyamatosan lakott lehetett. A helység története napjainkig nyomon követhető. A közelében található a Gaja-patak egyik nagyon szép része a Római-fürdő. Természetesen útba ejtjük. Meg kell még emlékeznünk Savanyú Jóska nevű betyárról, akinek a nevét az itt található barlang viseli. Juhász létére három nyelven beszélt. Magyarul és németül írni és olvasni is tudott.(A harmadik nyelv a tót volt).

Ezt az érdekes és látnivalókban is bővelkedő vidéket keresnénk fel következő túránkon.

Információk a jelentkezésről, indulásról az események menüpont alatt.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé.