Tájékozódási túraversenyen voltunk a Deseda tónál


Október 7-n “hajnalban” (6 órakor) indultunk a XX. Katica Tanya Zöldpont Tájékozódási túraversenyre, melynek helyszíne a Kaposvártól északra található Deseda tó partja volt. A tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava, melyet a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával duzzasztották fel 1974-ben, árvíztározóként. Hossza 8 km, 26 km kerületű. A tó mélysége változatos képet mutat, a gáthoz közelebb eső részeken a 3-3,5 m mélységet is elérheti, míg a tó más részein mindössze 1 m körüli a víz mélysége. A Kaposvári Sporthorgász Egyesület ötévi munkával egy csodálatos, jó fogási eredményeket produkáló horgászvizet alakított ki. A tó partján tanösvényeket, erdei tantermet, játszótereket, tornapályát, madármegfigyelőket építettek ki, melyen a versenyünk zajlott. A tanösvények mentén a környék élővilágát, híres személyiségeket bemutató információs táblákat helyeztek ki. A tó és környéke számos védett állatnak, vonuló vízimadaraknak kedvelt élő- és pihenőhelye. A tóba nyúló félszigeten egy tájidegen, akácos 28,7 hektáros területen 1978-ban arborétumot alakítottak ki, amely 2001 óta egy fából készült hídon át közelíthető meg.
Versenyünk a Deseda tavat körbeölelő turistaúton és az arborétum területén zajlott. A ügyességi feladatokon túl kérdésekre is kellett válaszolni, melyeket az információs táblák elolvasása után lehetett ráírni a versenyzőkartonra (mennyi oxigént termel egy ötven éves fa egy vegetációs időszakban, hány pár légzsákja van a madaraknak, mi Zeusz és Héra szent fája, március melyik napján kezdődik a csillagászati tavasz).
4 fős csapatunk nem jeleskedett nagyon, sok hibapontot gyűjtöttünk össze, de nem is ez volt a lényeg, hanem, hogy ebben a gyönyörű napsütéses őszi időben egy általam ismeretlen vidéket fedezhettem fel, megcsodálhattam az őszi erdő színskáláját, tanulhattam a táblákon elhelyezkedő információkból, és főleg a vidám túratársakkal tölthettem el ezt a szép napot.
Az egyik képen négy műalkotás szerepel: a csodaszarvas, a felesége, az erdő lakója és az erdő szelleme. Ezek közül csak az erdő szellemét lehetett felismerni, a többi számomra értelmezhetetlen volt.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé.