Betyárok földjén 2024.03.03.

A Hubertlaki-tó vagy más néven bakonyi Gyilkos-tó a Hamuházi-séd felduzzasztásával jött létre, az ember műve. Csillogó víztükrét meg-megszakítják a tóból kiálló, elárasztott fák csonkjai. A tó felett találhatjuk a Hubertus-emlékművet. A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt. A kicsapongó életet élő hercegi sarj nagypénteken, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy gyönyörű szarvas agancsai között. E jel hatására megtért, előbb remete, majd pap, végül pedig püspök lett, már a X. században a vadászok védőszentjévé választották. A tavat őrző gát mögött, a patak partján sétálva a Hamuházhoz, a Hubertlaki Kulcsosházhoz juthatunk. Ez a séta február végén, március elején álmélkodásba torkollhat az itt virágzó tengernyi tavaszi tőzike láttán. A fehér virágtengert időnként kék csillagvirágok pöttyözik. Mindkét növényfaj ritka, védett és gyönyörű. A Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál a Somberek-séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdő mélyén a Hamuházi-rét. Itt, Hubertlakon állt egykoron az erdőbirtokos Eszterházy gróf emeletes vadászkastélya, a hubertlaki vadászkastély. A festői épület azonban az 1900-as évek második felében, egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Helyén ma vadászház/kulcsosház áll. Említésre méltó látnivalója még a környéknek a Forrasztókői Egzótakert. Az egzóták az adott területen nem őshonos, betelepített növények. A kert (tulajdonképpen egy kisebb arborétum) ékei az egzotikus fenyőfélék. Hatalmas mamutfenyők, tuják és cédrusok között sétálhatunk, a Forrasztókő impozáns sziklakibúvása alatt. Kora tavaszi sétán találkozhatunk még errefelé két ritka és védett virágzó cserjével, két különböző boroszlánfajjal. Az örökzöld babérboroszlán sárgászöld virágai nem igazán látványosak, azonban a farkasboroszlán rózsaszín virágai gyönyörűek és illatosak.

Gyilkos-tó, tőzike és egzótakert

A túra ideje: 2024.03.03.

Az indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől. (Szigethalom, Szabadkai u. 64.)

Az indulás ideje:  7 óra

Köztes megállók: 

SPAR (Szigetszentmiklós, Gyártelep)

Trafóház (Szigetszentmiklós, József A. utca)

Sárgaház (Szigetszentmiklós, Szent Erzsébet tér (Városi Könyvtár és Közösségi Ház.))

 

A Bakonyról

A Bakony a Dunántúli-középhegység legnagyobb kiterjedésű és legnyugatibb tagja, karsztos röghegység. Egykor érintetlen bükkerdők, rengeteg barlang és üreg, gazdag növény- és állatvilág, sok a forrás jellemezte. Ezek jó része még ma is megtalálható. Legmagasabb pontja a Kőris-hegy (709 m). Már járt ott az egyesület. A területet Északi-Bakonyra és Déli-Bakonyra osztották. Ezt érdemes tudni, mivel a két rész térképe külön is kapható.

A Bakony legnagyobbrészt tengeri üledékekből (mészkő, dolomit, márga) épül fel.  Ezek a triász, jura és a kréta időszakában keletkeztek. De a déli területeken bazalt is található, ami vulkáni eredetű.  A hegység jelenlegi formája kb. 45 millió évvel ezelőtt kezdett kialakulni. Az olaszfalui Eperjes-hegy területén a mindhárom időszakban létrejött mészkő megtalálható, ezért geológiai szempontból jelentősnek számít. Az Eperjes tanösvényt járva lehet ezt a különlegességet megtekinteni.

A területén sok barlang található, mely közül 15 fokozottan védett. (Magyarországon minden barlang védettnek tekinthető).

Rendkívül sok patak szeli át. Legismertebb a Cuha-, a Gaja-patak és a Gerence-patak.

A növény- és az állatvilág rendkívül gazdag, a fajokat még felsorolni is sok lenne. (Akit érdekel, ajánlom a Wikipédia Bakonyról szóló oldalának felkeresését, ahol a növény nevére mutatva megjeleníti annak képét, és rövid leírását).  Érdemes megemlíteni a lábatlan gyíkot, amellyel már többször is találkoztunk a Bakonyt járva.

A leghíresebb bakonyi betyár

A Bakony a magyar betyárvilág legismertebb színtere volt. Ezek a sokszor idealizált haramiák szegény családokból származó legények voltak. Valójában közönséges bűnözők, útonállók, fosztogatók. A zsákmányolt javakat gyakran szétosztották a szegények között, ezzel is növelve jó hírüket. A nép szerint hősök voltak, akikről mesék, népdalok születtek. Az alföldi Rózsa Sándor után a bakonyi betyár Sobri Jóska volt a leghíresebb betyár. A Bakonybél mellett fekvő Odvaskő Étterem és Panzió területén volt egykor a néhány házból álló Gerencepuszta, ahol a híres bakonyi betyárok is tanyáztak. Sobri Jóska és bandája ezen a környéken tevékenykedett, és a Bakonybél és Gerencepuszta körüli erdőkben bujkáltak, az itteni barlangokban rejtőzködtek.

Utunk során érintjük Huszárokelőpusztát is. A hely nevének van egy érdekes magyarázata. Itt ér be az út a magas Bakonyba, régen is itt kanyargott, a Gerence-patak völgyében. Itt bizony előre kellett küldeni a huszárokat, különben jó eséllyel kifosztották a haramiák az erre haladó hintókat vagy szekereket!

Buszköltség

TagságKategóriaÁr
Egyesületi tagfelnőtt6000 Ft
Egyesületi taggyerek3000 Ft
Nem egyesületi tagfelnőtt6500 Ft
Nem egyesületi taggyerek3500 Ft

Tudnivalók

A buszos utazás ideje a távolság miatt jelentősen megnő. Ráadásul egy kis mosdó szünetet is be kell majd iktatni. Így később  tudjuk a túrákat elkezdeni. Igyekeztünk úgy időzíteni a távokat, hogy kb. egyszerre érjenek be a távok Bakonybélbe. Az első kettő busszal, a hosszú táv gyalog. Így az ebéddel nem foglalkozunk. (Mindenki kellő mennyiségű élelemmel lássa el magát)! A hazaérkezés is későbbre tolódik.  A túra távjai a rövid táv kivételével, az eddigiekhez hasonló hosszúságúak. A rövid azonban eléri a 7 km-t. A magassági szintek maradtak a régiek.

Rövid táv

A rövid táv az odvaskői parkolóból indul, ahol a busz megáll, amíg leszállnak. Tagjai átkelnek a Gerence-patak hídján, majd észak felé fordulnak a kék kereszten. Itt érdemes megtekinteni a sziklákon élő, ritka, védett gímpáfrány-kolóniát. Hamarosan nyugat felé kanyarodva, rövid emelkedő után, még mindig a kék kereszt jelzést követve a Molnár-kút-árokban haladnak, egy régen megszűnt erdei vasút nyomvonalán. Itt kényelmesen nyerik a szintet. Azonban 1,5 km után lesz egy rövid, meredekebb kaptató, 40-50 méter szintemelkedéssel, majd viszonylag meredek ereszkedés következik a Hubertlaki-tóhoz. A tó körül található asztaloknál, padoknál megpihenhetnek. Innen rövid sétával érik el a Hubertlaki Kulcsosházat. A kulcsosház közelében található korpusz után jobbra kanyarodva egy kényelmes, jó minőségű úton – amely jelzett kerékpárút is – lecsorognak Huszárokelőpusztára. Innen busszal transzfer Bakonybélre.

Középtáv

Huszárokelőpusztáról indulnak. A vadászház után a Hubertlak Erdei Tanösvényen kapaszkodnak felfele, viszonylag lassan nyerve a szintet. Hatalmas bükk szálerdőkben haladnak, míg el nem érik a kék keresztet. Innen viszonylag meredek ereszkedés következik a Hubertlaki-tóhoz. A tó körül található asztaloknál, padoknál megpihenhetnek. Rövid sétával érik el a Hubertlaki Kulcsosházat. A kulcsosház közelében található korpusz után jobbra kanyarodva egy kényelmes, jó minőségű úton – amely jelzett kerékpárút is – haladnak tovább.  Itt nemsokára egy rövid kitérő következik, amelynek során megtekintik a Forrasztókői Egzótakertet. Utána kényelmes sétával térnek vissza Huszárokelőpusztára. Innen busszal transzfer Bakonybélre.

Hosszú táv

A hosszú táv is Huszárokelőpusztáról indul. A vadászház után a Hubertlak Erdei Tanösvényen kapaszkodnak felfele, viszonylag lassan nyerve a szintet, hatalmas bükk szálerdőkben haladva. Ők is rátérnek a kék keresztre, amin a másik két távhoz hasonlóan viszonylag meredek ereszkedéssel érik el a Hubertlaki-tó völgyét. Innen rövid séta következik el a Hubertlaki Kulcsosházhoz. A kulcsosház közelében található korpusz után balra kanyarodva a kék kereszt jelzésen, 1 km hullámvasutazás után felülről közelítik meg a Forrasztókői Egzótakertet. A kert után azonban nem érnek véget a megpróbáltatásaik. Visszatérve Hubertlakra elsétálnak a tóig, azt meg is kerülhetik a vállalkozóbb szelleműek. A Szent Hubertusz emlékműtől jelzetlen utakon indulnak délnek. Megtekintik a halomsírokat, melyek egy rég elfeledett bronzkori nép temetkezési helyei. A Vörös János-séd völgyéből felmásznak a Tábor-hegy gerincére, ez egy 130 méteres szintemelkedést jelent. Ez így a túra vége felé nem fog nekik túl jól esni, de ők kemények, mint a kád sarka. Végül meredeken leereszkednek Bakonybélre, és csatlakoznak a többiekhez.