Célkeresztben Vértessomló és Majkpuszta

2023.03.18.

Vértessomló-Majk

A túra ideje: 2023.03.18.

Az indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől.

Az indulás ideje: 7 óra

Köztes megálló: Szigetszentmiklós, Szent Erzsébet tér (Városi Könyvtér és Közösségi Ház.)

 

Egy kis előzetes a helyszínről

Az idei második túránk is a Vértesbe viszi el kis csapatunkat. Ez csak részben lesz körtúra, Így két különböző helyszínt ismerhetünk meg. Megtekintjük Vértessomlót és környékét, majd átmegyünk Majkpusztára. Lesznek akik busszal, de lesznek akik gyalog teszik meg a két helyszín között távot. Majkról a következő gombra kattintva tudsz meg többet.

Buszköltség

TagságKategóriaÁr
Egyesületi tagfelnőtt3500 Ft
Egyesületi taggyerek2500 Ft
Nem egyesületi tagfelnőtt4000 Ft
Nem egyesületi taggyerek3000 Ft

Egyéb lehetséges költségek

A rövid- és a középtáv megnézheti a Majki remeteséget. A bejárás díjtalan, az épületbe azonban belépőt kell váltani. Az alábbi lehetőségek vannak:

 • JEGYÁRAK
  • Felnőtt: 3 000 Ft
  • Kedvezményes jegy: nyugdíjas, diák, minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő:  1 500 Ft
  • Csoportos jegy (minimum 15 fő felnőtt): 2 400 Ft/fő
  • Családi jegyár (1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig): 6 000 Ft
  • Oroszlányi helyi lakos, lakcímkártyával: 500 Ft/fő

   

  DÍJTALAN BELÉPÉSRE JOGOSULTAK
  • 6 év alatti gyermek
  • 70. életévét betöltött látogató
  • fogyatékkal élő és 1 fő kísérője
  • miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató
  • közoktatásban dolgozó pedagógus, igazolvánnyal
  • minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

  194/2000. (XI.24) Korm. rendelet

  A kedvezményekre való jogosultságot kérjük igazolni! Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk!

  A remeteség múzeumshopja 10 órától 17 óráig tart nyitva.

Általános ismertető a túra távjairól

Megint a hármas feloszlásban fogunk túrázni. A rövid táv és a középtáv Vértessomlót és a környékét fedezi fel. A túrák befejezése után a busszal utaznak át Majkpusztára. A hosszú táv résztvevői a környék felfedezése után gyalog vonulnak át a remeteségig, ahol találkozik a másik két csoporttal. Ha adódik rá lehetőség, meglátogatjuk a vadnyugatot is.

Rövid táv

A táv hossza: 5 km      

Legnagyobb magasság: 329 m    

Emelkedés: 164 m   

  Süllyedés: 164 m

    Legkisebb magasság: 198 m

A túra Vértessomlóról indul és oda is érkezik vissza. Kezdetnek felsétálunk a Nagy-Somló 329 m magas csúcsára. És még 10 m ha felmegyünk a kilátóba is. Innen visszasétálunk a Sarlós Boldogasszony templomhoz. Itt a vállalkozó kedvűek megmászhatják a Kálvária-dombot. A többiek pedig bekukkanthatnak a western hangulatot idéző lőtérre (ha nem használják), ahol a vadnyugat történetét idéző mini tárlat igényessége mindenkit meg fog lepni. Irány a busz. A várakozást idejének elütésében a közeli cukrászda segíthet. A középtáv beérkezése után fel a buszra és utazás át Majkpusztára. Az itteni programok fakultatív jellegűek, de érdemes megnézni a felújított remeteséget. A hosszúsok beérkezése után indulunk haza.

Középtáv

A táv hossza: 10,1 km      

Legnagyobb magasság: 389 m    

Emelkedés: 350 m    

  Süllyedés: 350 m

    Legkisebb magasság:198 m

Az útvonal kezdeti szakasza megegyezik a rövid táv útvonalával. A Nagy-Somló kilátója után azonban nem tér vissza Vértessomlóra, hanem a piros sáv jelzésen nekilódul a Vértes rengetegének. A túra a Bödön-Bükknél (!) letér a jelzett útról, és a túrázók felkeresik a Robinson kunyhó romjait. Itt rövid pihenőt tartanak, közben gyönyörködnek a panorámában a 400 méter magasan lévő rétről. A bevállalósabbak megnézhetik a kunyhó alatt lévő érdekes sziklafalat, melyen a hajdani Pannon-tenger hullámainak nyomait fedezheti fel a szemfüles túrázó. Innen visszatérnek a Bödön-bükkhöz (!), majd a Mária jelzésen Vértessomlóra. Itt a Sarlós Boldogasszony templom és környékének megcsodálása után csatlakoznak a rövid táv tagjaihoz, és irány Majkpuszta!

Hosszú táv

A táv hossza: 18 km      

Legnagyobb magasság: 430 m    

Emelkedés: 798 m    

Süllyedés: 808 m

    Legkisebb magasság: 198 m

A hosszú táv először végigjárja rövid táv útvonalát. Somló-hegyi kilátó, Sarlós Boldogasszony templom, western lőtér. Majd a Mária jelzést követve és rövid jelzetlen útvonalon haladva eléri a Robinson kunyhót. Innen a kék négyzeten majd a kék sávon poroszkálva eljutnak a Zsigmond-kőhöz. Az impozáns sziklafal tetejéről gyönyörű a kilátás a Vértesre, a gesztesi várra, Oroszlányra, sőt, Majkpuszta tornyát is felfedezhetik. A túrázók leereszkednek a szépen rendben tartott várgesztesi tóig. Innen viszonylag kis szintkülönbségekkel érik el Majkpusztát, először jelzetlen utakon, majd a sárga sáv jelzését követve. Itt először elhaladnak a bányászati múzeum mellett, ahol érdemes belesni kerítésen A szabadtérben a szénbányászathoz kötődő gépek, szerkezetek láthatók. A remeteség mellett elhaladva érkeznek a parkolóba, valószínűleg fáradtan, a közel 20 kilométeres séta után.

A gombra kattintva elérhető a jelentkezési űrlap