Az ismeretlen Visegrád

2023.04.29.

Visegrád

A túra ideje: 2023.04.29.

Az indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől.

Az indulás ideje: 7 óra

Köztes megállók: 

SPAR (a Gyártelepi HÉV-nél lévő buszmegálló)

Szigetszentmiklós, József Attila utcai buszmegálló (Trafóház)

Szigetszentmiklós, Városi Könyvtár és Közösségi Ház, Városi Galéria (Sárgaház)

 

 2
Dunakanyar a Fekete-hegyről

Érdekességek a Visegrádi-hegységről

Régi tanulmányaink során azt tanultuk, hogy a Visegrádi-hegység a Dunántúli-középhegység része. Azonban ez a megállapítás megváltozott, mivel a hegység kőzete vulkanikus eredetű. Ezért ma szerkezetileg az Északi középhegység részeként tartják számon. Érdemes kicsit beleásni magunkat az eredetébe. A képződés rövid története. Erre a kettős tájra, jó példa lehet a Rege-Termő Tanösvényen található Puha bánya, ahol a különböző kőzetek keverednek.

Buszköltség

TagságKategóriaÁr
Egyesületi tagfelnőtt3500 Ft
Egyesületi taggyerek2500 Ft
Nem egyesületi tagfelnőtt4000 Ft
Nem egyesületi taggyerek3000 Ft

Egyéb lehetséges költségek

A  középtáv a körülnéz a Zsitvay-kilátóból (az egyik legszebb panoráma a Dunakanyarra). Nem kötelező felmenni a kilátóba, azonban ha valaki szeretné, akkor némi + költséget jelent.

  • JEGYÁRAK
    • Felnőtt: 500 Ft
    • Kedvezményes jegy: nyugdíjas: 300 Ft
    • Csoportos jegy a helyszínen egyeztetve.

     

Általános ismertető a túráról

Szeret az erdő engem

„Engem az erdő véd s szeret,
utaimon erdők kisértek:
bükkök, gyertyánok, égerek,
tölgyek. Fenyők is. Égig értek.

Most is, hogy visszagondolok
hajdani erdeim sorára,
a hegy felől gyönyörűen
zúg bükkös erdőnk orgonája.

S ha majd mélyebbre költözöm,
érzéstelen rommá omoltan,
egy hang közelről súgja még:
Én is az erdő fája voltam.”

Áprily Lajos

Jelenleg nem tervezzük a hosszú táv indítását. Viszont a középtáv 2 csoportban tenné meg a túrát. Az egyik csoport tenne egy kis kitérőt, ami hosszban nem jelentősen növelné meg az utat( + 1,5 km), viszont hozzátenne egy kis magasságot (133 m). Az utunkon Áprily Lajos csodálatos verse és Makovecz Imre alkotásai kísérnek el.

Áprily-völgy

Rövid táv

A táv hossza: 4,9 km      

Legnagyobb magasság: 282 m    

Emelkedés: 241 m   

  Süllyedés: 155 m

    Legkisebb magasság: 177 m

A túra résztvevői leszállnak a Salamon-torony parkolójánál, de innen a Sibrik-dombon található romokat tekintik meg először. Már római kori maradványok  találhatóak itt, és láthatóak még a Szent István idejében épült Ispáni palota nyomai is. Most az út legnagyobb kihívásával néznek szembe a résztvevők. Folyamatosan haladnak felfelé a következő cél eléréséig. Pihenési lehetőség lesz a Mátyás-forrás megtekintése. Magas ásványianyagtartalommal rendelkező vize iható. Az út makacsul halad felfelé, de a festői környezet miatt érdemes vállalni a kihívást. A Kis-Villám-hegy legmagasabb pontjáról , illetve a kicsit odébb található füves területről csodálatos panoráma nyílik a várra és a Nagy-Villám északi oldalára. Reményeink szerint a túra időpontjában már virágozni fognak ezek a rétek. (Bejáráskor már láttuk az erre utaló nyomokat). Érdemes itt fent megpihenni. A leereszkedés után a Mogyoróhegy meghódítása következik. Az erőgyűjtéshez lehetőséget ad az Erdészek Barátság Parkjának megtekintése. Bár még lesz emelkedő, ezek már nem jelentenek olyan nehézséget, mint a túra eleje. Boglárka-forrás, majd a Dorottya-forrás (kettő is van belőle) egy kis nádasos tóval. Majd a Mócsai-tanya felkeresése következik. A tanya elől megtekinthetjük a Naszály ember által okozott sebét is. Még egy kis mászás és elérjük az út legmagasabb pontját. Leereszkedés közben útba ejtjük Nagy László székét. Vajon ki tervezte? Elhaladunk a Vadaspark mellett (ottlétünkkor nem láttunk állatokat, de biztos, hogy vannak). A vállalkozó kedvűek lesétálhatnak a Szent Mihály erdei kápolnához (oda-vissza 600 m kb. 20 m szintemelkedéssel), a fáradtabbak megvárhatják őket a közeli  játszótéren. Innen már csak egy egy kis séta a Madas László Erdészeti Erdei Iskola épületéhez, majd vissza a Mogyoróhegy Étteremhez. Sajnos, a cikkben szereplő árak régiek, de a képek magukért beszélnek. Jó túrázást a résztvevőknek!

Középtáv első

A táv hossza: 9,9 km      

Legnagyobb magasság:379 m    

Emelkedés: 484 m    

  Süllyedés: 334 m

    Legkisebb magasság:112 m

A középtávosok Visegrád-Szentgyörgypusztán szállnak le a buszról. Az Áprily Lajos emléktábla megtekintése után a vadregényes Áprily-völgyön indul fel a társaság. A bal oldalunkon mély vízmosás kíséri végig az völgyi utunkat. Jobbra a Mogyoró-hegy meredek oldala szegélyez minket. Majd elindulunk  a Fekete-hegy rétekkel borított háta felé. A kilátópont látnivalói után a Nagy-Villámon lévő Zsitvay-kilátó a következő cél. Innen a legszebb a panoráma a Dunakanyarról. A kilátóba belépődíj ellenében lehet felmenni, de megéri. A kilátótól lefelé vezető úton válik el a két középtáv útvonala. A rövidebb távon haladó csoport a Kiss-Villám-hegy lábához sétál a legrövidebb útvonalon. A Kis-Villám-hegy legmagasabb pontjáról , illetve a kicsit odébb található füves területről csodálatos panoráma nyílik a várra és a Nagy-Villám északi oldalára. Reményeink szerint a túra időpontjában már virágozni fognak ezek a rétek. (Bejáráskor már láttuk az erre utaló nyomokat). Érdemes itt fent megpihenni. A leereszkedés után a Mogyoróhegy meghódítása következik. Az erőgyűjtéshez lehetőséget ad az Erdészek Barátság Parkjának megtekintése.  Boglárka-forrás, majd a Dorottya-forrás (kettő is van belőle) egy kis nádasos tóval. Majd a Mócsai-tanya felkeresése következik. A tanya elől megtekinthetjük a Naszály ember által okozott sebét is. Még egy kis mászás és elérjük az út legmagasabb pontját. Leereszkedés közben útba ejtjük Nagy László székét. Vajon ki tervezte? Elhaladunk a Vadaspark mellett (ottlétünkkor nem láttunk állatokat, de biztos, hogy vannak). Kék négyzet jelzésre térve lesétálunk a Szent Mihály erdei kápolnához. Jelzetlen úton sétálunk vissza. A jurtatábor mellett elhaladva bekukucskálunk a táborba. Bár az idő megkoptatta a szépségét, mégis akad látnivaló. A réten át lesétálunk a  Madas László Erdészeti Erdei Iskola épületéhez. Ezt is érdemes körbejárni. Innen már csak egy kis séta a Mogyoróhegy Étteremhez. Egy sörre biztos marad idő.

Középtáv második

A táv hossza: 11,5 km      

Legnagyobb magasság: 379 m    

Emelkedés: 617 m    

Süllyedés: 467 m

    Legkisebb magasság: 112 m

Ez a táv hasonló úton halad mint a másik középtávos csoport. Az első eltérés, hogy az Áprily-völgyből felsétálnak a Szent Mihály erdei kápolnához. A Zsitvay kilátótól lefelé haladva tesz majd kitérőt. A kitérő célja a Sibrik-domb látnivalóinak megtekintése. Ismertető olvasható a rövid táv bemutatásánál. Ez a csoport már nem megy le a kápolnához, de a Madas László Erdészeti Erdei Iskola épületét megtekinti. A túrát az étteremnél fejezik be. Így 1,5 km-rel hosszabb és 133 m szinttel többet tesz meg a csoport a másikhoz képest, viszont a másik két táv látnivalóit megtekintik.

A gombra kattintva elérhető a jelentkezési űrlap