Két bakancson a Pilisben

2024.02.17.

Pilisvörösvártól Piliscsabáig

A túra ideje: 2024.02.17.

Az indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől.

Az indulás ideje: 7 óra

Köztes megállók: 

SPAR (a Gyártelepi HÉV-nél lévő buszmegálló)

Szigetszentmiklós, József Attila utcai buszmegálló (Trafóház)

Szigetszentmiklós, Városi Könyvtár és Közösségi Ház, Városi Galéria (Sárgaház)

 

 

Miért látogatjuk meg ezt a helyet?

Ez a környék az emberi akarat és szorgalom nagyságának állít emléket. Megmutatja, hogy egy közösség mekkora csodákra lehet képes. Tamás írása mindezt jól bemutatja.
 A Zajnát-hegyek környékét Pilisvörösvári-kopárok néven is ismerhetjük, ugyanis az egykoron kiirtott erdőt birkalegelőként használták, száz évvel ezelőttig. Erre emlékeztető nevek a Pilist és a Budai-hegységet elválasztó Kopárosi-hágó vagy Kopár-hágó, illetve a hágóban épült, jelenleg már nem működő Kopár Csárda, valamint a hágó alatt átvezető Kopár-hágói vasúti alagút is. Dévényi Antal, József főherceg erdészeként 1927-ben kezdte meg a terület erdősítését. A sziklás-köves területet teraszossá alakították át, majd a teraszokba termőföldet hordtak, és egy nagy kiterjedésű feketefenyő-erdőt telepítettek. A fák már nagyok voltak, amikor egy erdőtűzben a telepítés 3 hektárnyi része elpusztult. Azóta újratelepítették a leégett részt. Néhol még ma is láthatók az üszkös fatörzsek, a megperzselt sziklák. A kopár hegyoldalak beerdősültek, egy kellemes hangulatú fenyőerdőben sétálhat az idelátogató.A telepítés még 1954-ben is zajlott a területen, Dévényi Antal akkor már a területileg illetékes erdészet vezetője volt. Nevét őrzi a Dévényi Antal-kilátó a piliscsabai Nagy-Kopaszon. A terület, bár hivatalosan a Pilishez tartozik, valójában a Budai-hegység északi nyúlványa. Kőzete a fődolomit, melyet intenzíven bányásznak most is, megőrölve nemesvakolatok fontos összetevője. A dolomit sziklákat látványos homokkő kibúvások színesítik (Sas-szikla, Sólyom-szikla). Nagy élmény hazánk legnagyobb fenyőerdejében sétálni. A fenyvesek, a meredek hegyoldalakon futó ösvények, a sziklaképződmények magashegységi hangulatot árasztanak. A Vörös-hegyi kilátópont pedig a Pilis egyik legszebb panorámájával büszkélkedhet. A túrák Piliscsabán érnek véget, ahol megnézhetjük Makovecz tán legnagyobb szabású alkotását, az elhagyott Pázmány Péter Egyetem campusát.
 

Buszköltség

TagságKategóriaÁr
Egyesületi tagfelnőtt4000 Ft
Egyesületi taggyerek3000 Ft
Nem egyesületi tagfelnőtt4500 Ft
Nem egyesületi taggyerek3500 Ft

Általános ismertető a túráról

Ismét a hármas felállásban szeretnénk túrázni. A célállomás helyét nehéz volt kiválasztani. Remélhetőleg jól sikerült a megfelelőre rátalálni. A távok különböző helyekről indulnak. A közép- és a hosszú táv Pilisvörösvárról indul el. A rövid táv résztvevői a Kopár Csárdától vágnak neki az útnak .A távok Piliscsabára érkeznek be. A kevésbé fáradtak még egy kis sétával megtekinthetik a Pázmáneumot, amely tán Makovecz legnagyobb építészeti álmát valósította meg.

Ajánlott felszerelések

Legfontosabb a megfelelő lábbeli. Érdemes bakancsot használni, mert a köves, avarral borított területen könnyen kibicsaklik a láb, ha nem megfelelő helyre lép az ember. Az időjárásra való tekintettel a megfelelő öltözködés is fontos. További segítség lehet a túrabot használata is.

Rövid táv

A túra résztvevői a Kopár-csárdától indulnak el. Egy hosszú, lankás emelkedőn sétálnak fel a Gyula-pihenőig. Közben érintenek egy két pontból álló kilátóhelyet. Továbbhaladnak egy harmadik pihenőig. Itt jó idő esetén érdemes a padokon ücsörögve gyönyörködni a tájban. Ha a csoport két részre oszlik, mert némi plusz kilométer (1,7 km) kerülővel közelről is megtekinthetik a Sas-sziklát a kevésbé fáradtak, akkor itt meg lehet várni őket. De úgy is dönthetnek, hogy mindenki lesétál a szikláig. Az út nem meredek (kivéve egy kis szakaszt, ha valaki közelről akarja megtekinteni a sast), inkább egy hosszú, lankás, viszont annál hangulatosabb ösvény. A pihenőtől kicsit vissza kell sétálni, ha jelzett úton akarnak lejutni Piliscsabára. A Klotild Pizzéria a cél, ahol megpihenhetnek a fáradt vándorok, a másik két csoportra várva.

Középtáv

A középtávosok Pilisvörösvárról indulnak el. A közeli kőbányát fentről tekintik meg. Ide az „Északkeleti átjáró”-n jutnak el. Ez nem jelzett út. Majd továbbhaladva az úton jelzett ösvényre térnek át. Két kilátóponton keresztül haladva elérik a Sas-sziklát. Egy kellemes kis szerpentinen haladva látni fogják annak a hatalmas munkának a nyomait, melyek zölddé varázsolták a hegyet. Egy padnál szusszanhatnak egyet. Jó időben remek kilátóhely. Továbbhaladva megpróbálják megkeresni a Templom-kőbányát. Ezek után besétálnak Piliscsabára a Klotild Pizzériához. Akiknek még lesz ereje, továbbmehet a Makovecz által tervezett Pázmáneumhoz, és áthaladhat rajta. A másik oldalon várhatják be a buszt.

Hosszú táv

A hosszú távra vállalkozók is a Pilisvörösvári vasútállomástól vágnak neki a távjuknak. Hamar elkezdődik a kálváriájuk, mert a Kálvária-hegy megmászásával kezdenek. Az Őr-hegy felé veszik az irányt. A hegyre nem másznak fel, csak az innen látható kőbányát tekintik meg. A lelkierő növelése érdekében a szemközti kilátópont is a látnivalók közé került. Az útjuk során végigsétálnak az „Északkeleti átjáró” ösvényén. Közben egy kis kitérőt tesznek a már említett kilátóponthoz, ahonnan felülről tekinthetnek le a bányára. A Gyula-pihenő felé tartva újabb kilátópontot érintenek. Továbbhaladnak a Sas-sziklához. Ott egy rövid és meredek lejtőn kell leereszkedni, illetve fel is kell mászni. A Homok-hegyen átvágva a Nagy-Kopasz-hegyen lévő Dévényi Antal kilátó (jenga torony) a következő cél. Onnan leereszkedve átvágnak Piliscsaba utcáin a Pázmáneum épületeihez. Ezen átkelve szállnak fel majd a buszra.