Kisvonattal a Börzsönyben 2023.09.30.

Kisvonattal a Börzsönyben

A túra ideje: 2023.09.30.

Az indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől.

Az indulás ideje: 7 óra 

Köztes megálló: Szigetszentmiklós, Szent Erzsébet tér (Városi Könyvtér és Közösségi Ház.)

 9

A Börzsöny

Börzsöny az Északi középhegység része. Kialakulásában jelentős szerepe van a vulkáni tevékenységeknek. Legmagasabb csúcsait az egykori vulkáni kráter pereme adja. A legismertebb a Csóványos, melynek magassága 938 méter. Alapjában található kristályos pala, gránit, mészkő és dolomit is. Erre még rakodtak üledékes kőzetek is. Aztán jöttek a vulkánkitörések. Így ma a hegységet főleg andezit és dácit (vulkáni kőzetek) alkotják. A maga 15-18 millió éves korával fiatal hegységnek tekinthető. Az általunk felkeresett részt lepusztult réteg és kürtővulkánok alkotják. A legnagyobb és leghosszabb (25,6 km) és legnagyobb vízfolyása a Kemence-patak. A közel 350 forrásának többségének a vize tiszta. Különlegessége, hogy ezekből a forrásokból 40 db 600 méter feletti magasságban fakad. Az erdők nagy része tölgyesekből és bükkösökből áll. Jelentős mennyiségben található még gyertyán is. Az állatvilága is rendkívül változatos. Érdemes csendben és nyitott szemmel járni.

Buszköltség

TagságKategóriaÁr
Egyesületi tagfelnőtt4000 Ft
Egyesületi taggyerek3000 Ft
Nem egyesületi tagfelnőtt4500 Ft
Nem egyesületi taggyerek3500 Ft

Egyéb lehetséges költségek

A kisvasutazás ára Máranosztrától Nagyirtáspusztáig

Felnőtt: 1500 Ft/fő

Kedvezményes: 1300 Ft/fő

Kedvezményezettek:

4-16 év közötti gyerek

nappali tagozatos diák

65 év feletti nyugdíjas

 

Általános ismertető a túra távjairól

Közösen utazunk le Márianosztráig busszal. Itt mindenki vonatra száll és elvonatozik Nagyirtáspusztáig. Innen indulnak a távok. Közös cél Márianosztra. Három különböző nehézségű túra között lehet választani. A rövid egy 5,2 km minimális (64 m) emelkedéssel. A közép távon két lehetőség van szintemelkedés (335 m). A hosszú táv most elmarad.

Rövid táv

A táv hossza: 5,2 km      

Legnagyobb magasság: 424 m    

Emelkedés: 64 m    

  Süllyedés: 257 m

    Legkisebb magasság: 226 m

Nagyirtáspusztáról indulva végig a Mária út és a piros kereszt jelzésen haladva kell Márianosztrára jutni. Elérve Rákóczi utat azon jobbra fordulva csak a két Mária jelzést követve elérjük a Nagy Lajos király teret illetve még egy kicsit tovább haladva a Pálosok terénél elérjük a célt. A további idő eltöltése a többiek beérkezéséig szabadon választott. (Lehetőségekről tájékoztató készül.)

Középtáv könnyű

A táv hossza: 7,7 km      

Legnagyobb magasság: 524 m    

Emelkedés: 140 m    

  Süllyedés: 343 m

Legkisebb magasság: 219 

m

Szintén a Nagyirtáspusztai kisvasút megállójából indul. Egy kis bevezető séta után megkezdődik az első kihívás.  Felkapaszkodunk a Kopasz-hegyre, ahol szerintem az ország egyik legszebb panorámája tárul elénk. Leereszkedünk a hegyről. Elérve Márianosztrát egy kis kitérőt teszünk a kálváriáig. Addigra már kipihenhetjük a Kopasz-hegy megmászásának fáradalmait. A kálváriára feljutás már nem komoly kihívás. Fordítva haladunk lefelé a stációkon. Még egy kis séta a város útjain a célig. Remélhetőleg még lesz idő a Magyarok Nagyasszonya pálos templom megtekintésére is.

Középtáv nehezebb

A táv hossza: 9,4 km      

Legnagyobb magasság: 565 m

Emelkedés: 264 m    

Süllyedés: 471 m

    Legkisebb magasság: 215 m

Szintén a Nagyirtáspusztai kisvasút megállójából indul. Úgy 1 km bevezető séta után megkezdődik az első kihívás. Elindulunk a Nagy-Sas-hegyre. Nem kapaszkodunk fel a tetejére, mert a kilátást már erősen korlátozzák a megnőtt fák. Helyette egy lejtőkúpra kapaszkodunk fel, ahonnan már szép panoráma tárul elénk. Leereszkedünk a Nagy-rétre, ahol ha az időjárás engedi, megnézhetjük a Börzsönyben ritka természetes tavak élővilágát (kellő mennyiségű csapadék után jön létre). Kikerüljük a Só-hegyet (legnagyobb sajnálatunkra, hisz onnan is szép a kilátás, és különleges is.) Kopasz-hegyre vezető út szintén komoly kihívást jelent. Ez is komolyabb emelkedő, de a fentről nyíló kilátás kárpótól a fáradságért. Innen lefelé tart az út a Márianosztrai kálváriáig. Addigra már kipihenhetjük a Kopasz-hegy megmászásának fáradalmait. A kálváriára feljutás már nem komoly kihívás. Fordítva haladunk lefelé a stációkon. Még egy kis séta a város útjain a célig. Remélhetőleg még lesz idő a Magyarok Nagyasszonya pálos templom megtekintésére is.