Séta Zebegénytől Törökmezőig

2023.06.17.

Zebegény-Törökmező

A túra ideje: 2023.06.17.

Az indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől.

Az indulás ideje: 7 óra 15 perc

Köztes megállók: 

SPAR (a Gyártelepi HÉV-nél lévő buszmegálló)

Szigetszentmiklós, József Attila utcai buszmegálló (Trafóház)

Szigetszentmiklós, Városi Könyvtár és Közösségi Ház, Városi Galéria (Sárgaház)

 

 2
Törökmezei-halastó

Buszköltség

TagságKategóriaÁr
Egyesületi tagfelnőtt4000 Ft
Egyesületi taggyerek3000 Ft
Nem egyesületi tagfelnőtt4500 Ft
Nem egyesületi taggyerek3500 Ft

Általános ismertető a túráról

A túra három különböző kihívást takar. Egy rövid távot, amely két különböző helyszínen tartandó kis túrákat jelent. Egy másik 8-9 km hosszú távot a végén egy komolyabb kihívással.  Az utolsó lehetőség már komolyabb kihívást jelent, bár a távolság kb. 10-11 km. Hiába, a látványért küzdeni kell. 

Híd a .........

Erősen javallott felszerelések

Mivel már elkezdődik a nyár, és lesznek napsütötte területek jól jön egy árnyékot adó sapka. Az út mellett lesznek magas növénnyel borított részek (benne csalán is), ajánlott a hosszú nadrág és a felhajtható ujjú felső. A patakon való átkeléseket segítheti a megfelelően tapadó talpú vízálló cipő, bakancs, és nagy segítség lehet az egyensúly megtartásában a túrabot. Kellő mennyiségű folyadék cipelése is segíti a végrehajtását a túrának.

Rövid táv

Zebegényi séta

A táv hossza:1,6 km      

Legnagyobb magasság:150 m    

Emelkedés: 49 m   

  Süllyedés: 49 m

    Legkisebb magasság: 111 m

A buszra szállva a csoport Zebegénybe utazik. Itt egy komolyabb kihívás vár a csoport bátrabb tagjaira. Ők meglátogatják a Kós Károly- kilátót és az itt található egyéb nevezetességeket. Majd újra buszra szállnak és elutaznak Törökmezőre.

Törökmezei séta

A táv hossza: 2,9 km      

Legnagyobb magasság: 246 m    

Emelkedés: 90 m   

Süllyedés:90 m

    Legkisebb magasság: 178 m

A túra résztvevői Törökmezőn szállnak le a buszról, és megtekintik a környék látnivalóit. Érdekes a vendéglőnél található kis állatpark. Kicsit odébb három forrás is található. Innen érdemes elsétálni a közeli Törökmezei-halastóhoz is. Érdemes felsétálni a nagy mezőre is. Szép panoráma és remélhetőleg sok mezei virág várja az idelátogatót. A közös séta után szabadprogram a találkozóig.

A túrát koordinálja és levezényli: Bata Ilona

Középtáv

A táv hossza: 7,9 km      

Legnagyobb magasság: 238 m    

Emelkedés: 255 m    

  Süllyedés: 128 m

    Legkisebb magasság:111 m

A középtávosok is Zebegényben kezdik a túrájukat. Felsétálnak a Kós Károly-kilátóhoz, hogy megtekinthessék a panorámát. Visszaereszkedve Zebegénybe elindulnak a zöld sáv jelzésen Törökmező felé. Útjukat a Malom-patak kíséri végig a kihívást  három átkelőhellyel növelve. Az út elhalad a Malom kulcsosház mellett, ahol egy jurta is áll. Érdemes egy kicsit megpihenni a Törökmezei-halastónál egy kis erőt gyűjtve a maradék úthoz. A hátralévő szakasz jelenti a túra második jelentősebb próbatételét. Kemény emelkedő vár az út végi 500 m-en. Három forrás helyezkedik el nem messze az úttól. Még egy kis kapaszkodó és megpihenhetünk a Törökmező turistaháznál. Itt található a Törökmezoo névre hallgató kis állatpark. Aki még nem fáradt, az kigyalogolhat a Törökmezei fennsíkra, ahol a panorámán kívül a mező növényeiben is gyönyörködhetünk.

A túrát vezeti: Csóka Gabriella és Hardy László

Hosszú táv

A táv hossza: 10,5 km      

Legnagyobb magasság: 468 m    

Emelkedés: 523 m    

Süllyedés: 397 m

    Legkisebb magasság: 111 m

Szintén Zebegényből indul a táv. Kezdetnek megmásszuk a Kós Károly-kilátóhoz vezető szerpentint, azonban innen felfelé haladunk tovább. Szép lassan felsétálunk a Remetekereszt-bércre. Kicsit leereszkedünk, itt a bátrabbak felcaplatnak a Julianus-barát kilátóig (Így valójában 500 m fölé kerülhet az, aki felvonszolja magát a lépcsőkön. Cserébe a kilátás kárpótól.) A kevésbé eltökélt versenyzők a Világos-tér növényeit deríthetik fel. A leereszkedés után megkeressük a Büdös-tó elnevezésű tavacskát. Kövesmezőnél lévő kilátópontról újra megcsodálhatjuk a Visegrádi várat. Újabb kilátópont, és a vár megcsodálása a Kapu-hegyről. Innen már elsősorban ereszkedni fogunk Törökmezőig. A turistaháznál megpihenünk. Aki még bírja erővel az megnézi az állatparkot és a forrásokat. Aki pedig nem, az ihat egyet a turistaház büféjében. 

A túrát vezeti: Krizsa István