Tündérek földjén 2023.10.21.

(Kesztölc, Klastrompuszta)

Tündérek földjén

A túra ideje: 2023.10.21.

Az indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől.

Az indulás ideje: 7 óra 

Köztes megálló: Szigetszentmiklós, Szent Erzsébet tér (Városi Könyvtér és Közösségi Ház.)

 

A Pilis

A Pilis a Dunántúli-középhegység legkeletibb tagja. Legmagasabb pontja a Pilis-tető a maga 756 m magasságával. Az elnevezés szláv eredetű és a szerzetesek leborotvált fejtetőjére utal. A hegyet mészkő és dolomit alkotja. Ezek a triász kor végén alakultak ki. A több km vastag réteg nagy része lepusztult, a maradékot a földmozgások megemelték, földarabolták és kibillentették a tömböket. Növény és állatvilága is gazdag. Sok védett faj is található itt. (Pl. Futák-nőszőfű, Peitzii-nőszőfű, szarvasbogár, havasi cincér vagy a fokozottan védett vándorsólyom). Rendkívül sok barlang is található a hegységben. A meglátogatott területen található a Tündér-barlang és a Tündér-kapu is. De itt található a Tündér-szakadék is, amelybe a nehezített középtáv résztvevői bekukkanthatnak majd. A Kétágú-hegyről látható panoráma is a szépséget növeli.

Tündér-barlang
Tündér-szakadék
Tündér-kapu

Buszköltség

TagságKategóriaÁr
Egyesületi tagfelnőtt4000 Ft
Egyesületi taggyerek3000 Ft
Nem egyesületi tagfelnőtt4500 Ft
Nem egyesületi taggyerek3500 Ft

Általános ismertető a túra távjairól

A túrák Kesztölcről indulnak, és oda térnek vissza. A szintvonal térképeken pirossal jelölt a nehezebb emelkedő, kékkel pedig a nehezebben leküzdhető lejtő. A lejtő kikerülhető, de az  kb. 2 kilométerrel növelné meg a távot. Az emelkedőt mindenki a saját tempójában teheti meg. A szinttérkép alatt a zöld mezőben a tervezett táv adatai tekinthetők meg (táv, emelkedő, lejtő, sebesség, a megtételhez tervezett idő). Rövidítésre nem adódik lehetőség, tehát végig kell menni a választott távot. A korábban visszatérők számára kocsma  (jó a kávé), cukrászda könnyíti meg a várakozást.

Rövid táv

Ez a táv egy komolyabb emelkedőt tartalmaz. Azt leküzdve már nincs nehéz kihívás. Kellemes hullámvasutazás a Kétágú-hegy lábainál. Innen megcsodálható a hegy szirtjei és a másik irányba a panoráma is szép látnivalóval kecsegtet. Lefelé ereszkedve megtekinthető a Pálos Gyógy-és fűszerkert. Kesztölcre egy nem forgalmas aszfaltúton lehet visszatérni, amely átmegy a helység fölött, de egy kis plusz bevállalásával a temetőn áthaladva és a templom mellett elsétálva elérhető a fő utca. Érdemes végig sétálni rajta. 

Középtáv

A középtáv ugyanazt az utat járja be mint a rövid, de előtte tesz egy kitérőt Klastrompusztára. Ott megtekinthetik a  pálos Szent Kereszt monostor romjait. Innen visszafelé veszik az irányt, majd ők is elindulnak a rövidtáv útvonalán.

Nehezített középtáv

Ez a legnehezebb, de a legtöbb látnivalóval kecsegtető útvonal. Egy hosszabb emelkedővel lehet feljutni a hegyre. Ez az út elhalad a Tündér-szakadék mellett. A bátrabbak megtekinthetik a szakadékot, a kevésbé bátrak pedig őket, ahogy a túravezetőt szidják. Az első kilátópont a Kémény-szikla. A táj egy részére szép rálátás nyílik. A kétágú-hegyen való séta nem jelent komoly kihívást. Több kilátóponton csodálatos panoráma tárul a távot bevállalók elé. Egy nehezebb leereszkedés követően lehetőség lesz egy hosszabb táv megtételére. Akik még bírják, azok a kék jelzésen indulnak vissza a hegy lábánál. A többiek rácsatlakoznak arra az útra, amelyen az előző két táv visszatért a városba.