A Vértes esszenciája

2023.11.18.

Vérteskozma a nyugalom települése

A túra ideje: 2023.11.18.

Az indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől.

Az indulás ideje: 7 óra

Köztes megállók: 

SPAR (a Gyártelepi HÉV-nél lévő buszmegálló)

Szigetszentmiklós, József Attila utcai buszmegálló (Trafóház)

Szigetszentmiklós, Városi Könyvtár és Közösségi Ház, Városi Galéria (Sárgaház)

 

 2
Vérteskozma

Mi is az a zsákfalu?

A zsáktelepülések, illetve a zsákfaluk fő ismérve az, hogy csak egy úton keresztül kapcsolódnak az országos közúthálózathoz. Ezek hangulatos, átmenő forgalom nélküli, nyugodt és csendes települések. Gyakran a régi épített örökségek fő konzerválói. Mi ezek közül Vérteskozmát tekintjük meg. Már ősidők óta lakott, azonban írásos említés az 1300-as évekből maradt fenn. A második világháború utáni német kitelepítés majdnem a pusztulását okozta, mert mindössze négy család maradt a faluban. Szerencsére a szép német parasztházak megmaradtak. Ennek az élő skanzenként  működő,  természetvédelmi területen fekvő falunak a Községvédő Egyesülete gondoskodik arról, hogy a tradicionális utcaképe, és a házak megmaradjanak. Ezért is vált turisztikai látvánnyá. 

 

Buszköltség

TagságKategóriaÁr
Egyesületi tagfelnőtt4000 Ft
Egyesületi taggyerek3000 Ft
Nem egyesületi tagfelnőtt4500 Ft
Nem egyesületi taggyerek3500 Ft

Egyéb lehetséges költségek

 Lehetőség lesz megtekinteni  Kőhányáspuszta nevezetességeit is. Elkészült  a gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ is, mely különlegességekkel várja az ide látogatókat. (Zöld bolt, és egy sváb ízekre hangsúlyt fektető étterem, tájház).

 

Általános ismertető a túráról

A szokásos hármas felbontásban fogunk túrázni. Mind a három táv Vérteskozmáról indul. A célállomás Kőhányáspuszta, ahol a beérkezők megtekinthetik a helységet, illetve betekinthetnek a tájházba. Lehetőség lesz egy ebéd elfogyasztására is. Szeretném felhívni a résztvevők figyelmét, hogy körültekintően válasszák ki a számukra megfelelő távot. Az időjárás hidegebbre fordul, ezért a lassabbakra való várakozás nagy terhet ró a többiekre. Leizzadva az emelkedők leküzdése után  a hosszú várakozás nem egészséges. Így inkább a rövidebb távot érdemes most választani. Látnivaló minden távnál lesz. A rövid, egy lankásabb emelkedőt tesz meg, így nem igényel komoly megterhelést. A középtáv már egy komolyabb emelkedőt is tartalmaz, bár nem olyan erőset mint az előző túrák alkalmával, viszont a táv megnövekedett. A hosszú táv már kihívás lehet, ezt még nehezítik a rövid, de meredekebb szakaszok és a gerincen való sétálás (nem semmi panorámával) és az onnan való leereszkedés. Kérem a jelentkezőket, ezeket vegyék figyelembe! A várakozás megkönnyítésében és az idő elütésében a Kőhányáspusztai Tájház és az étterem is segíthet.

Ajánlott felszerelések

Legfontosabb a megfelelő lábbeli. Érdemes bakancsot használni, mert a köves, avarral borított területen könnyen kibicsakli a láb, ha nem megfelelő helyre lép az ember. Az időjárásra való tekintettel a megfelelő öltözködés is fontos. További segítség a túrabot használata is. 

Rövid táv

A túra résztvevői a Vérteskozma előtti parkolóból indulnak el. Végigsétálva a falun megtekinthetik a Szent Kozma és Damján templomot. Tovább sétálva újabb csodás kis házak kísérik az útjukat. Két emlékművet is találnak az út mentén. A falut elhagyva elhaladnak a Szent Vendel Emlékhely előtt. Balra letérve az útról a túrajelzésen haladnak tovább. Egy katonasír mellett is elsétálnak. A Német-völgy is szép látnivalót kínál. Rövidesen beérnek Kőhányáspusztára. Itt bőven lesz idő megtekinteni a Szent Teréz-kápolnát és a Tájházat is. Az út fáradalmait az Esterházy Ökoturisztikai Központ éttermében pihenhetik ki.

Kőkereszt
Vérteskozmai ház

Középtáv

A középtávosok a Vérteskozma felé tartó út elején szállnak le a buszról. Bemelegítésként leküzdenek egy emelkedőt. Ezt a fáradalmat a Vásár-hegy sziklafalánál a panorámát megtekintve pihenhetik ki. Két völgyet is érintve jutnak el a Hétfenyő elnevezésű kilátópontig. Tovább haladva megtekintik a Vértesben elesett honvédek emlékművét. A következő pont a Kőkereszt, ahol legelésző állatok is feltűnhetnek. A csapat végighalad Vérteskozmán, ahol kis kitérőket téve megnézhetik a temetőt, a Szent Kozma és Damján templomot. A szép házak mellett két emlékmű is található. A falut elhagyva a következő megálló a Szent Vendel Emlékhely. Tovább követve a rövid táv útvonalát megállnak a Reidel Károly Róbert huszár zászlós sírjánál. Az útvonal érinti a Német-völgyet, majd azt elhagyva a túrázóink elérik Kőhányáspusztát. Az itteni látnivalók megtekintése után (a rövid távnál részletezve) megpihennek az ökoturisztikai otthon éttermében.

Útban a Vásár-hegyre
Vásár-hegyi panoráma

Hosszú táv

A hosszú táv is a Vérteskozma parkolójából indul. végigvonulva a falun megtekinti azokat a látnivalókat, melyeket az előző távok is megnéznek. A falu végén egy kis kitérő segítségével megnézik az Ördög-szószékét.  Az ide vezető út egy szép vízmosásban vezet. Visszatérve a parkolóhoz elindul a vértesi zöld jelzésen. Sétát tesz a Meszes-völgyben. Az irány a Pamlag-völgynél található kilátópontokhoz. Itt keményebb terepet kell leküzdeni, de a látkép ( a legfelső nagy kép) megéri a fáradságot. A tériszonyosok hátrányban, de lehetőség van a megállásra, mert a gerincre való kisétálás után a bátrabbak visszatérnek. A gerincen való úton érdemes a vezetőt követni, aki egy biztonságosabb úton vezeti le  a vállalkozó kedvűeket.  A következő cél a Vásár-hegy délnyugati sziklafalainál található panoráma. Az innen való leereszkedés nem kijelölt úton történik. Így azonban lehetőség van az ott lévő kőbánya megtekintésére.  A bányától már  Kőhányáspuszta felé veszi az irányt a csoport, ahol várja őket  a pihenés.

Az Ördög-szószéke
A Pamlag-völgyi gerincen haladva

Hosszú táv köd esetén

A hosszú táv Pamlag-hegyi kilátópontja köd esetén nem igazán megfelelő. Ezért ebben az esetben  egy csodaszép völgy megtekintése kerül be a programba.

A gombra kattintva elérhető a jelentkezési űrlap