Dolomitok és héricsek földjén 2024.04.06.

ISZKASZENTGYÖRGY, CSÓRI CSUKA, MEG A HORGOK

A túra ideje: 2024.04.06.

Az indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől. (Szigethalom, Szabadkai u. 64.)

Az indulás ideje:  7 óra

Köztes megállók: 

SPAR (Szigetszentmiklós, Gyártelep)

Trafóház (Szigetszentmiklós, József A. utca)

Sárgaház (Szigetszentmiklós, Szent Erzsébet tér (Városi Könyvtár és Közösségi Ház.))

 
A tavaszi hérics növényvilágunk egyik legszebb vadvirága. Nagy méretű virágai március elejétől május közepéig virágoznak. Az akár 30 cm magasra is megnövő növény szára sűrűn leveles, összetett levelei finom sallangokra szeldeltek (bármit is jelentsen ez 🙂 ). Változó számú (10-30) sziromlevelet fejleszt. Különféle száraz gyepekben, irtásréteken és legelőkön, karsztbokor erdőkben lelhetjük meg. Gyöktörzsét – vizelethajtó, szívnyugtató hatóanyagai miatt – valaha nagy mennyiségben gyűjtötték. Igen erősen mérgező hatású növény mind zölden, mint szárítva.

A helyszínről

ISZKASZENTGYÖRGY, CSÓRI CSUKA, MEG A HORGOK

Iszkaszentgyörgy a Bakony legkeletibb bástyája. Itt a hegyek már dombokká szelídülnek, és a falu fölött lebegő Amadé-kastély kertjének teraszaival érnek véget. A teljes nevén Amadé-, Bajzáth-, Pappenheim-kastély hatalmas épületegyüttese a barokktól a XX. századig számtalan stílusjegyet visel magán. Kertje romosan, elhanyagoltan is gyönyörű. A kastély felett, a Piramita-hegyen kilátó és hazánk egyetlen kőpiramisa várja az idetévedőket (https://iszkaszentgyorgy.kornyeke.hu/kopiramis).

A közép- és hosszútáv résztvevői innen Csór felé veszik az irányt. A falu feletti dolomitfennsíkba mély, száraz szurdokvölgyeket rágott az idő. Horgoknak hívják őket. Ezt a nem mindennapi vidéket barangolják majd be. A nagyon szikár tájat kora tavasszal héricsek tömegei, később árvalányhaj mezők lágyítják, a feneketlen kanyonokban pedig megáll az idő, és visszafelé forog. A túra végén Csóron találkozunk. A rövid távosok busszal, a többiek az apostolok lován jutnak el idáig.

A CSÓRI CSUKA MÁJA ÉS MÁTYÁS KIRÁLY

Csórtól délre fekszik a Sárréti Tájvédelmi Körzet. A Sárrét évezredeken át vizes, mocsaras terület volt, vízi közlekedés is zajlott rajta. Nem véletlen a legenda Mátyás királyról és a csóri csukáról sem. Akit a történet érdekel, a mesét itt elolvashatja, ill. meghallgathatja itt:
https://matyasmesek.oszk.hu/main.html?mu=hangzo_mese_74_nincs_majja_mint_a_csori_csukanak.xml
Történelmi érdekesség még, hogy a török korban Csór nem néptelenedett el, pedig határ menti település volt. Ha jött a török, a lakosok elrejtőztek a horgok szövevényes labirintusában. Ide a törökök nem tudták, nem merték követni őket.

Buszköltség

TagságKategóriaÁr
Egyesületi tagfelnőtt5000 Ft
Egyesületi taggyerek2000 Ft
Nem egyesületi tagfelnőtt5500 Ft
Nem egyesületi taggyerek2500 Ft

Ebéd

Menü:

Fokhagymaleves

Rántott szelet (sertés v. csirke) hasábburgonyával vagy rizzsel, savanyúság

Ár: 3950 Ft/ adag

Fontos tudnivaló a felszerelésről

Mivel a közép és a hosszú táv útvonala elég köves, elengedhetetlen a megfelelő túracipő, túrabakancs. A távok jó részén fennsíkon tartózkodik a csapat, ezért a sapka (ha van, nyakvédős) is fontos, illetve kellő mennyiségű ivóvíz is kell a túrára. Ajánlott a hosszú nadrág, mert egy rövid szakaszon az utat elkezdte visszafoglalni a természetet. (Némi szeder folyondár is található).

Rövid táv

Mindhárom táv Iszkaszentgyörgyről indul. A rövid távosok a Kastélybirtok Tanösvényt járják végig, némi módosítással. A grófi sírkert és a Szentháromság Templom megtekintése után a kastély alsó kertjének érintésével, a község útjain másszák meg a Piramita-hegyet (errefelé kevésbé meredek). A kilátó és a Piramis megtekintése után fenyveserdőkben ereszkednek vissza a kastélyhoz. A kastélytól a busz átviszi őket Csórra.
Itt, akinek még maradt ereje, felkapaszkodhat a falu fölötti dombra. A fehér dolomitsziklákkal pettyezett, kopár domb tetején némileg meglepően egy pirosra festett japán torii kapu áll, ahonnan remek panoráma nyílik a falura, a környező dombokra.
A Csóri Csuka Csárda már évek óta zárva tart, de a Csóri Pizzériában lehetőség van ebédelni, kávézni, dartsozni és csocsózni is.

Középtáv

A középtáv is Iszkaszentgyörgyről indul. A grófi sírkert és a Szentháromság Templom megtekintése után megnézik a kastélyt, majd a parkból az erdőkbe átmenetet képező meredek domboldalon kapaszkodnak fel a Piramita-hegy kőpiramisához és a kilátóhoz. Innen leereszkednek a hegy túloldalán, majd mezőkön és erdőkben érnek fel az Iszka-hegy hatalmas dolomitbányájához. Döbbenetes látvány a hatalmas bányaudvar, és döbbenetes látni azt, hogy amit a természet sokmillió év alatt létrehozott, hogyan pazarolja el az ember néhány év alatt. Innen szikár réteken, fenyvesligeteken át érik el a Száraz-horgot. Itt a mélybe zuhanó sziklafalak tetejéről csodálják meg a panorámát, persze, kellő óvatossággal. Majd meredeken leereszkednek a völgybe, haladnak benne kicsit, és a túloldalon kimásznak. Onnan már könnyű dolguk lesz, a piros és a zöld sáv jelzés elviszi őket Csórra. Itt megnézik a falu feletti torii kaputól nyíló panorámát, majd leereszkednek a Csóri Pizzériához, és csatlakoznak az itt mulató (dartsozó, csocsózó) rövid távosokhoz. Aki nem férne be esetleg, az kávézhat a közeli Don Csorleone Étteremben is… 🙂

Hosszú táv

A hosszú távosok is Iszkaszentgyörgyről indulnak. Megtekintik a grófi sírkertet és a templomot, az impozáns Amadé-, Bajzáth-, Pappenheim-kastélyt, majd a kastély elvadult kertjében kezdik meg az emelkedést. A kertben futó ösvények labirintusában megkeresik Magyarország egyetlen kőpiramisát. Ettől nem messze található a Piramita-hegy csúcsa, ahonnan egy kilátóból gyönyörködhetnek a panorámában. Innen a piros jelzést követve felülről megnézik az Iszka-hegy hatalmas dolomitbányáját. A csodálkozás és a szörnyűködés után mintegy 2 kilométer séta következik, erdőben, sztyeppés réteken haladnak, és megérkeznek a Száraz-horoghoz.  Itt a meredek sziklafalak tetején sétálnak tovább, majd leereszkednek a völgybe, csak azért, hogy a túloldalon kimásszanak. A Száraz-horog után, a zöld jelzést követve átmennek a Szenes-horoghoz. A völgy alapos bejárása után elsétálnak Csórra, a falu feletti kilátás és a japán kapu megtekintésével. A Szenes-horognál lesz egy kisebb, fakultatív kitérő, az ezt teljesítőknek a táv 16 km fölé növekedhet. Azonban az előző túráknál kevesebb szint várható. Nem lesznek hosszú, meredek emelkedők (csak rövidek, de nyaktörők).