Csákberényi túra 2023.02.25.

Csákberényi túra

A túra ideje: 2023.02.25.

Az indulás helye: Szigethalmi Szent István Általános Iskola elől.

Az indulás ideje: 7 óra

Köztes megálló: Szigetszentmiklós, Szent Erzsébet tér (Városi Könyvtér és Közösségi Ház.)

 

A Vértesről

A közhiedelem szerint nevét egy történelmi esemény adta. Henrik német-római császár serege 1051-ben megtámadta hazánkat, de I. András magyar király sikerrel harcolt ellenük. A menekülő katonák ezen a vidéken hajították el fegyvereiket és vértjeiket. Innen ered a név.

A Vértes kőzeteinek döntő többségét fődolomit adja, de mészkő is található itt. (A dolomit kemény, gyengén oldódó, málló kőzet. A mészkő viszont nem mállik, ellenben jól oldódik, karsztosodik.)

Miért különleges a Vértes?

Maga a hegység alacsony középhegység. Legmagasabb pontja a Nagy-Csákány (487 m) sem éri el az 500 métert. Ennek ellenére mégis a magas középhegységek jellemzőit mutatja. Meredek lejtők, néha már szinte függőlegesek falak, vízben szegény, de mély völgyek jellemzik. A domborzati formák változatossága ritka fajokban bővelkedő növénytakaró kialakulásához vezetett. Ennek következménye az – ami az ország más területein csak kivételesen fordul elő – hogy a legkülönbözőbb növénytársulások ekkora gazdagságban és ilyen közelségben helyezkedjenek el egymástól. Különleges, mikroklímás völgyei is egyedülállóak. Lényegében a Vértes – sok csoda, kis helyen.

Buszköltség

TagságKategóriaÁr
Egyesületi tagfelnőtt3500 Ft
Egyesületi taggyerek2500 Ft
Nem egyesületi tagfelnőtt4000 Ft
Nem egyesületi taggyerek3000 Ft

Egyéb lehetséges költségek

Lehetőség lesz a kiinduló helyszínen található Gróf Meran Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum megtekintésére. Aki szeretné megnézni, a következő árakkal számolhat.

  • Felnőtt: 1 600 Ft; Gyermek/diák: 800 Ft;
  • Csoport belépő (min. 10 fő): 800 Ft/fő
  • Nyugdíjas belépő: 800 Ft/fő

Általános ismertető a túra távjairól

Az időjárás ellenére a szokásos 3-as felosztásban terveztük meg a távokat. A szokásosnál valamivel rövidebbek lesznek, viszont lesznek benne emelkedők, és olyan helyek, melyek elérése és megtekintése időbe kerül. (Ezek nem kötelező jellegűek, akik nem vállalják, azoknak várniuk kell a többiekre, illetve lassan haladhatnak tovább. Ez a közép és a hosszú távra vonatkozik.) Az útvonalon könnyen muflonokba botlik az ember, ha halkan és lassan közlekedik, figyelve a környezetét. Egy ilyen találkozó különleges élményt kínál. (Bejáráskor egy közel 100 fős rudli átvonulásában gyönyörködhettünk.)

Rövid táv

A táv hossza: 4,9 km      

Legnagyobb magasság: 411 m    

Emelkedés: 211 m    

  Süllyedés: 211 m

    Legkisebb magasság: 250 m

A túra a csákberényi Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumtól indul. Végig jelzett úton haladva követi a Vértesi panoráma tanösvényt. Az út két kilátópontot is érint, ahol érdemes megállni és szétnézni. Az ösvényen haladva ismertető táblák segítenek megismerni az erdészek munkáját, tudását. A távot letudva érdemes megtekinteni a múzeumot, de az udvar is tartalmaz érdekességeket. Például egy hatalmas boksa szerkezetét is megfigyelhetik azok, akik nem szeretnének bemenni a múzeumba. A későbbiekben várakozniuk kell a többiekre vagy sétálhatnak Csákberény utcáin.

Középtáv

A táv hossza: 9,2 km      

Legnagyobb magasság: 411 m    

Emelkedés: 325 m    

  Süllyedés: 325 m

    Legkisebb magasság: 250 m

Ez a túra is a múzeumtól indul. Az első szakasz nem jelzett úton halad. A temető mellett halad el, ahol a kerítésen kívül régi sírok látható. Tovább haladva a Meszes-völgy falai között hatalmas sziklatömbök szegélyezik az utat. Áthaladva a Vaskapu hatalmas sziklafalai között, egy kevéssé járt útra térünk rá. Bejáráskor még kidőlt fák keresztezgették az út egy részét. Az is látható, hogy az erdészet milyen jól kezeli a fák kivágását. Csak a kidőlt fákat használják fel, a többi érintettlen marad. Ezt követően jelzett útra térünk. Ez az Ugró-völgyben halad. Egyik látnivalója a Kőujj magányosan álló sziklatömbje, ahova a bátrabbak felkapaszkodhatnak (a kapaszkodást szó szerint értem). A Strázsa-hegyet elérve felkapaszkodunk rá (legfeljebb egy kis kerülővel). Csákberény a lábunk alatt terül el. A leereszkedés után már csak egy kis séta a célig.

Hosszú táv

A táv hossza: 13 km      

Legnagyobb magasság: 432 m    

Emelkedés: 478 m    

Süllyedés: 478 m

    Legkisebb magasság: 250 m

Szintén a múzeumtól indul. Kezdetben a középtáv útvonalát követi. A temető mellett elhaladva régi sírok találhatóak. Tovább haladva a Meszes-völgy falai között hatalmas sziklatömbök szegélyezik az utat. Áthaladva a Vaskapu hatalmas sziklafalai között, egy kevéssé járt útra térünk rá. Bejáráskor még kidőlt fák keresztezgették az út egy részét. Az is látható, hogy az erdészet milyen jól kezeli a fák kivágását. Csak a kidőlt fákat használják fel, a többi érintettlen marad. Ezt követően jelzett útra térünk. Ez az Ugró-völgyben halad. A táv elhalad egy szép kilátópont alatt, de lehetőség lesz a megmászására. Egyik látnivalója a Kőujj magányosan álló sziklatömbje. A megpróbáltatások még nem értek végett. A csapat ráfordul a Kökény-völgyre, ahol a vége felé közeledve bizony meredek kapaszkodó megtételével lehet eljutni a következő útszakaszra. Most a muflonok birodalmában haladhatunk tovább. Kellő csendben és figyelemmel haladva találkozhatunk velük. A Strázsa-hegyet elérve ráfordulunk. Most még út sincs a talpunk alatt, de megéri. A hegyről csodálatos kilátás a környező tájra és Csákberényre. A leereszkedés után már csak egy kis séta a célig.